Kernvisie methode

Je kind is fantasierijk, creatief en heeft vele talenten.
Toch loopt het vast in het schoolsysteem.
Je weet dat er meer inzit!

Jouw kind geeft kleur aan de wereld. En ik wil jouw kind de herkenning geven die hij of zij verdient! Als ouder wil je dat uiteraard ook en wil je weten wat jij kunt doen om je kind, jouw tiener te helpen.

Leren hoeft niet moeilijk te zijn

Ik ben ervan overtuigd dat verschillende labels die kinderen krijgen zoals dyslexie bijvoorbeeld, evenals andere leerproblemen niet het gevolg zijn van een tekort, maar van een andere leerstijl. En dat leren niet moeilijk hoeft te zijn, als je maar weet hoe je het moet aanpakken.

De eerste stap?
Begrijpen hoe je kind denkt en leert.

Leerstijlen

Iedereen heeft een persoonlijke leerstijl

Dat is een eigen manier van verwerken van leerstof en leeractiviteiten. Je leerstijl heeft te maken met de wijze waarop je informatie opneemt en opslaat in je hersenen. Het is dan ook erg handig je eigen leerstijl te kennen, zodat je daar rekening mee kunt houden.

Ook al heb je een voorkeursleerstijl, je gebruikt de 4 verschillende manieren om informatie te verwerken.
Deze voorkeur kunnen we niet veranderen, je kunt jezelf wel vaardigheden van de andere manieren aanleren.

Auditief – op het gehoor

Het verwerken van informatie gebeurt stapsgewijs (opbouwen van informatie) door het te horen.

Digitaal – met het verstand

Het verwerken van auditieve informatie vanuit overzicht door veelvuldig beredeneren, auditieve herhalingen en zelfinstructie.

Kinesthetisch – met het gevoel

Het verwerken van informatie door ervaring, voelen en beweging.

Visueel (beelddenkers) – in beelden

Het verwerken van informatie vanuit overzicht via zien.

Linksgeoriënteerde en rechtsgeoriënteerde leerstijl

Kijken we naar onze hersenen, dan spreken we van een linker- en een rechterhersenhelft.

Links zit onze ratio, zoals het beredeneren, tekenherkenning als woorden, cijfers, letters, getallen, maar ook de analyse, volgordes, logica en details.

De rechterhersenhelft verzorgt onder andere emotie, ritme, ruimtelijk inzicht, overzicht, verbeelding, dagdromen, kleurherkenning, muziek en gevoel.

Zo zijn er mensen met een linksgeoriënteerde denk- en leerstijl en mensen met een rechtsgeoriënteerde denk- en leerstijl.

Links georienteerde leerstijl

Leert stap voor stap | werkt vanuit onderdelen naar het geheel | is een analytische denker | leert klanken makkelijk | kan woorden spellend uitspreken

Rechts georienteerde leerstijl

Leert vanuit het overzicht | werkt vanuit het grote beeld | leert het best door verbanden te zien | leert hele woorden makkelijk | moet woorden visualiseren alvorens ze te kunnen spellen | is goed in synthese, verbanden leggen

Bij de linksgeoriënteerde leerstijl leert men stapje voor stapje naar de oplossing. Bij de rechtsgeoriënteerde leerstijl gaat men direct een poging doen om tot de oplossing te komen en kijkt dan of men het goed heeft gedaan.

Waar gaat het mis?

Ons huidig onderwijssysteem is voornamelijk gebaseerd op een linksgeoriënteerde leerstijl en reikt de informatie dan ook aan voor de linkerhersenhelft. De leerstof wordt veelal auditief en digitaal aangereikt. 

Kinderen die vaak vastlopen in het basis- of secundair onderwijs, hebben veelal een voorkeur om visueel/kinesthetisch te denken. Zij denken bij voorkeur in beelden en met hun gevoel. Juist deze combinatie zorgt voor een andere leerstijl die ook een rechtsgeoriënteerde leerstijl wordt genoemd. 

Wanneer je informatie aangeboden krijgt op een ander manier dan jouw eigen voorkeursleerstijl, moet je extra je best doen om je de leerstof eigen te maken.

Kinderen kunnen hierbij moeilijkheden ervaren. 

De meest herkenbare problemen die hier vaak mee samenhangen zijn leesproblemen, rekenproblemen en aandachtsproblemen.

Het is dus niet het onvermogen van het kind, want als het de informatie op een andere manier krijgt aangeboden kan hij of zij het wel.

Op school willen we kinderen bijvoorbeeld door middel van een spellingsregel laten beredeneren hoe een woord geschreven moet worden en op deze wijze een woordbeeld laten creëren. De rechtsgeoriënteerde denker haakt halverwege af bij deze uitleg. Hij wil direct naar het woordbeeld.

“The purpose of education is to become yourself so you can make meaningful contributions to society.”

De kernvisie methode

Krachtig anders leren

De Kernvisie methode stelt het kind in staat om het woordbeeld direct in het lange termijngeheugen te plaatsen en blijvend te reproduceren. Het einddoel, het woordbeeld, is bereikt omdat dit aansluit op zijn of haar leerstijl.

De Kernvisie methode laat een kind op een natuurlijk manier leren vanuit zijn eigen persoonlijke kracht: door een kind te leren lesstof zo te interpreteren, dat het via de rechterhersenhelft opgenomen wordt. In korte tijd ziet een kind dat het wel in staat is om te leren en wel in staat is om te automatiseren.

Ik reik aan en laat ‘kwartjes vallen’. Thuis wordt er vervolgens verder geoefend. Tegelijkertijd wordt je kind zo begeleid, dat de sociaal-emotionele problemen worden aangepakt en er een goed leerklimaat voor jouw kind ontstaat.

De kernvisiemethode is er specifiek voor deze kinderen waarbij de manier waarop de leerstof op school aangeboden wordt, niet de meest handige manier is. Of anders gezegd, als jouw kind meer visueel en gevoelsmatig denkt, is het logisch dat het niet ‘past’ wanneer je kind moet leren vanuit auditief en volgordelijke manieren. 

Dus:

  • Niet meer van hetzelfde en de kinderen proberen passend te maken op de bestaande lesmethodiek. 
  • Kinderen die moeilijkheden ervaren bij het leren omwille van een andere voorkeursleerstijl, zijn er bij gebaat de leerstof via hun eigen leerstijl aangeboden te krijgen. 
in de praktijk

Het coachingstraject

“Je doet het zelf, maar niet alleen!”

De intake

We bespreken waar we in de coaching samen aan gaan werken.

Welke zijn jouw noden? Misschien heb je die al scherp? Anders stellen we ze samen scherp!

Het traject

  • In het kernvisiecoachingstraject reik ik jouw kind technieken aan om informatie visueel op te slaan in het hoofd.
  • Jouw kind maakt zich deze technieken eigen. Om de coaching te laten slagen, zijn oefening en vooral toepassing doorslaggevend voor het succes ervan. Aan het einde van elke sessie wordt dan ook besproken waar jullie samen de komende drie weken thuis mee aan de slag gaan.
  • Volgende zaken komen allemaal aan bod: het alfabet, lezen, spelling, lange klank/korte klank, twee letterklanken, tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooid deelwoord, leren van langere teksten, automatiseren rekensommen en tafels, klokkijken, grotere stukken leerstof verwerken, mindmap en leren leren.

De sessies

  • Het traject bestaat uit 6 tot 8 sessies, waarbij elke sessie een 1uur tot 1,5uur duurt.
  • We spreken om de 3 weken af, zodat jouw kind samen met jou als ouder de kans krijgt om het geleerde in te oefenen en eigen te maken.

Jij als ouder bent van onschatbare waarde in het traject. Samen met jouw kind oefenen is van groot belang om resultaat te maken. Jouw kind, jij en ikzelf als kernvisiecoach werken samen.

Als kernvisiecoach ga ik met jullie op pad. Ik nodig jullie uit om anders te kijken. Ik inspireer om het eigen leersysteem te volgen.  Ik wijs jullie de weg. Maar jij zal zelf jouw pad bewandelen.

Jouw bijdrage

75 euro per sessie van 1u – 1,5uur

Voor meer info over de Kernvisie methode: kernvisiemethode.nl

Contact
+32 485 52 40 58
info@biekeleysen.com